de dragobete


din trecut, la cererea publicului, care nu intelege de ce am zis io ca maine neapart tre sa sterg praful. iaca ceva care se potriveste cu fabulospiritu branding romania.

A, azi am gasit si site-ul care ne indemana sa iubim „romaneste” – whatever that means.. dragobete.ro

asa, deci, prin urmare, Dragobetele, zic:

In dimineata lui 24 februarie se face curat in casa, pentru a fi intampinat Dragobetele cum se cuvine, pentru a avea noroc, belsug si dragoste.

De Dragobete DRAGOSTEA SE FACE, nu se ambaleaza in mestesugite vorbe romantioase, DRAGOSTEA SE AFIRMA cu tarie, se sustine, se traieste. De dragobete sunt la putere ghioceii, florile de camp, florile proaspete…

Pe 24 februarie biserica ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan – zi consemnata in calendarul popular ca Ziua indragostitilor (Dragobete), cunoscuta fiind si sub denumirea de Cap de primavara.

Curriculum Vitae

Nume: Dragobete – fiul Dochiei Prenume: Navalnicul/ Logodnicul Pasarilor Data si locul nasterii: Neolitic; Undeva la sud sau la nord de Dunare

Look: Tanar, aratos, puternic, viril: macho-man al plaiurilor mioritice, poate brunet asemeni ciobanului moldovean ce impartasea unei oite ingrijorarile de asasinat pe-o gura de rai, posibil inalt, bine legat, cu par pe piept, prefarand hainele de in si canepa, incins cu chimir lat… sau poate blond, musculos, un fel de Kevin Sorbo/ Hercule al padurilor stramosesti.

Activitati predilecte:

Varianta 1.

Despre Dragobete sau “Navalnicul”, fecior frumos care lua mintile fetelor, se spune ca ar fi fost transformat de Maica Domnului intr-o floare, o buruiana “de dragoste”, caci ii incurcase vreme de trei zile cararile. Navanicul creste si acum in paduri, pe vetre anume, stiute de babe facatoare de descantece de dragoste.

Denumirea de Dragobete ar proveni de la cuvintele dacice trago (tap) si pede(picioare). Dupa crestinarea dacilor, Dragobetele a devenit un simbol al dragostei curate, atasamentului, cuplului durabil, asa cum, de altfel, s-a intamplat si cu Valentine’s Day.
Varianta 2 Dragobetele era “petitor si protector al animalelor”, “nas cosmic” al pasarilor de padure, caci toate gaseau cu cale sa se logodeasca la sfarsit de februarie – inceput de martie cand isi facea si el simtita prezenta.

Dragobete era personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, si lui Cupidon, al romanilor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie care s-a extins treptat in randul locuitorilor din sudul si nordul Dunarii care au adoptat cateva obiceiuri specifice, pentru acesta zi in care sacrificarea animalelor era interzisa.

Obiceiuri : Pe 24 februarie si satele romanesti petreceau in cinstea lui Dragobete, cel despre care se zicea ca “saruta fetele”. Toti participantii la sarbatoarea dragostei aveau credinta ca bolile-i vor ocoli. Tinerii cautau cu mic cu mare flori de primavara (ghiocei, violete, micsunele) prin paduri si lunci, pentru a le agata apoi la icoane. In sudul Romaniei, se practica “zburatoritul”, fetele fiind urmarite la intoarcerea in sat de baietii carora le cazusera dragi. Astfel, daca unei fete-i cazuse cu tronc vreun flacau, se lasa prinsa si-l saruta in vazul tututor, gest ce semnifica logodna pentru un an sau poate mai mult… In unele locuri, ziua de Dragobete prilejuia intarirea legaturilor in cete / grupuri; flacaii, respectiv fetele, isi crestau bratul stang in forma de cruce, suprapunandu-si apoi taieturile, gest care era urmat de „gustarea” sangelui unul de la celalalt, devenind frati, respectiv surori de cruce.
Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi dragastoase tot anul, iar fetele mari strangeau de cu seara ultimile ramasite de zapada, numita “a zanelor” pentru a-si spala dimineata chipul, sa ramana frumoase si sa fie mereu iubite. Apa zapezii era folosita si la descantece de dragoste pe parcursul anului, alaturi de cateva flori culese in acesta zi.

Reclame

Un gând despre „de dragobete

  1. Pingback: de Februarie « MAKO’S De-stress-zone:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s