de bhangra fun


iaca detaliile despre masala bhangra, chestia care m-a prins again, de data asta vinovat fiind deja celebrul om shanti om.
preview:
si basic:
Si ca sa nu ma mai obosesc sa rezum, citez pe sarite din cele dezvaluite acu multa vreme pe iDieta.ro, deci quoting me again:
Doua indience ravnesc la tronul pe care celebra Jane Fonda, “regina” si legenda Aerobic Dance l-a lasat vacant in urma cu 20 ani. Sheila si Sarina Jain, instructoare de aerobic in California, au facut senzatie in SUA promovand un concept original – Masala Bhangra Workout.

Daca Masala inseamna “iute” in Hindi, Banghra reprezinta un dans traditional al recoltei, originar din nordul Indiei.

Ritmul tobelor Dhol, asociat cu acordurile unui instrument cu coarde, Iktar, sunetul de Tumbi, completat de Chimta (un fel de stramos al tambalului) e deseori insotit de catrene vesele in Punjabi care celebreaza eroismul, patriotismul, dragostea si energia.

Adaugarea celor doi termeni – Masala si Bhangra – desemneaza un nou program de miscare sustinuta care garanteaza ca aplicarea principiilor exercitiilor indiene va duce la modelarea unui corp de invidiat si va mentine mereu o stare de buna dispozitie.

Bhangra a devenit in scurta vreme unul dintre cele mai trendy programe de miscare sustinuta, castigand teren in fata cursurilor clasice de Aerobic si fiind extrem de apreciat si de celebri antrenori de fitness.

Potrivit opiniei dr. Meg Jordan, jurnalist si antropolog, alternativa bhangra propune o mare schimbare fata de exercitiile lansate in urma cu 30 de ani, care au suferit putine schimbari devenind astfel plictisitoare.

beneficiile bhangrei:

  • este atractiva si dinamica dand senzatia participarii la o petrecere la care se poate practica si un antrenament
  • dezvaluie o cultura interesanta, prin faptul ca e derivata dintr-un dans popular si este potrivita pentru toate varstele
  • ritmul se poate adapta in functie de gradul de comfort al fiecarei participante. “Binecuvantarea” pe care bhangra o aduce este muzica interesanta si placuta care marcheaza o schimbare apreciata si mult asteptata de la vesnicele si interminabilele piese pop utilizate pana acum
  • fiecare miscare, adaptata astfel incat sa fie practicata pentru imbunatatirea activitatii cardio-vasculare, are o explicatie culturala si un nume aparte, pentru a fi mai usor de retinut si de inteles de cursanti
  • un antrenament de bhangra de 40 de minute este conceput sa arda cel putin 500 de calorii

Sheila si Sarina Jain au hotarat dupa moartea tatalui lor, in 1994, sa se apuce de o afacere care sa implice exercitiile pentru imbunatatirea tonusului muscular care sa poata fi practicate usor si cu placere si de cei care sufera de afectiuni cardiace.

Cele doua tinere originare din Rajahstan, o regiune indiana, au ajuns sa intinereasca domeniul Aerobic dance si sa devina celebre la scurt timp dupa ce si-au lansat centrele speciale din San Francisco si de la New York.

Sarina Jain, coregrafa si antrenoare de fitness, este cunoscuta drept intemeietoare a MASALA BHANGRA WORKOUT™, program promovat prin intermediul companiei Masala Dance & Fitness, Inc, pe care a fondat-o in 1999. Dupa ce a practicat si a predat vreme de 15 ani step, kickboxing, ciclism, aerobic high/low impact si cardio salsa, s-a incumetat sa dezvolte un program complet de exercitii promovate prin carti, casete video, DVD-uri, reclame, festivaluri, spectacole si concerte.

Sarina si-a castigat repede renumele de “Jane Fonada din India”, fiind prima vedeta din sudul Asiei care se impunea in ochii fanilor fitness-ului de pretutindeni. “Acesta este cel mai mare compliment pentru mine, caci am admirat-o mereu pe Jane Fonda, o legenda a industriei, al carei succes mi l-am dorit de cand eram mica”, spune antrenoarea.

Tanara a ajuns in prezent „Fitness Guru” pentru British Broadcasting Company (BBC) Asian Radio Network unde sustine emisiuni lunare si gazda „U2U” un segment al programului de televiziune V-Desi, difuzat in New York, Connecticut, New Jersey si Seattle.

Despre Bhangra, vorbeste ca despre un stil de viata sanatos pe care-l recomanda tututor celor care isi doresc sa fie energici si sa traisca din plin.

“Oamenii se indragostesc de ritmurile tobelor Bhangra, combinate cu miscari senzuale dar si puternice. Banghra este un mod de a sarbatori muzica si dansul. Promovand acest program oamenilor din intreaga lume, imi traiesc intr-adevar visul”, spune Sarina.

Sheila Jain a ales sa studieze Chimia, dar a urmat si cursuri de dans. In timp ce sora ei a incheiat un masterat in Marketing si relatii Publice, Sheila s-a axat pe Epidemiologie si Sananate Publica. A incercat sa pormoveze implementarea dansurilor traditionale ca program speficic de antrenament pentru minoritati si a coloborat cu Sarina la crearea si mentinerea MASALA BHANGRA WORKOUT™.

La randul ei, Sheila a devenit antrenoare Bhangra, insa, incearca sa se ocupe si de cercetare in programul anti-HIV/SIDA din cadrul Centers for Disease Control, cea mai recenta lucrare a sa fiind prezentata la editia a 15-a a World AIDS Conference.

„Balle balle”! „Hadippa” tuturor !

Bhangra a fost conceput si ca o forma de divertisment. Cele doua surori Jain au lansat o moda in ceea ce priveste asocierea muzicii cu miscarile, dar si cu incurajarile verbale adresate cursantilor asemeni unor refrene care binedispun.

Din ce in ce mai multi instructori indieni, care s-au raliat curentului, opteaza pentru instrumente traditionale care sa insoteasca exercitiile si pentru deja cunoscutele scandari „Balle balle” (ura, ura!) si „Hadippa” (bravo).

“Muzica este atat de alerta si plina de viata, iar ritmul este molipsitor. Pasii sunt oarecum similari unui dans din Israel. Simt ca particip la o petrecere la care am parte si de distractie, dar si de un antrenament pe cinste”, declara una dintre fanele infocate ale acestui program pentru BBC.

Bhangra a cucerit atat vedete de la Hollywood cat si staruri ale muzicii pop, R&B, hip-hop, printre cei mai cunoscuti fani ai acestui „curent” numarandu-se Beyonce, Jay-Z si Britney Spears.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s