de noaptea de sanziene


in care nanagabi zice ca se deschide cerurile si vorbeste animalele.
care-i treaba cu sanzienele? unii afirma ca numele sarbatorii vine de la combinatia de nume Santa+Diana zeita romana a vanatorii si padurilor; altii zic ca sarbatoarea isi ia numele de la micile flori de camp, galben-aurii cu miros dulce, suav, cunoscute in popor drept sanziene
deci ce se intampla la noapte?

– zanele/ sanzienele zboara libere si deznude si dau puteri magice plantelor florilor buruienilor, fac toate cele sa rodeasca (women too), apara de grindina, inmultesc animale, fac asadar o gramada de kestii. it’s a looove & fertility celebration. – sanzienelor astora li se mai spune Frumoasele, Zanele, iar in sudul tarii – Dragaicele. Spre deosebire de iele, care sunt zanele mai rele ale padurii, Sanzienele sunt zane tinere si frumoase, blande si vesele. Se mai spune despre ele ca-i ajuta pe oameni sa se tamaduiasca, sa-si gaseasca perechea ori sa afle viitorul recoltei.
– se deshid portile lumii noastre si ale tuturor lumilor paralele
– fetele nemaritate cauta sa-si afle ursitul… ba fac cununi, le arunca pe casa, ba dorm cu sanziene sub perna, ba se trezecs dimineata sa se spece cu roua neinceputa
– in unele zone e „noaptea focurilor” si a „facliei de Sanziene”. Flacaii poarta torte, faclii aprinse, aprind si focuri, in care se intrec: cine, ce sat are focul cel mai viu, are cei mai multi flacai care se intrec in rotirea facliilor, cine e mester mai priceput sa scoata mai multe scantei. Se sare peste foc, apoi se scalda-n rau perechi-perechi fiindca e sarbatoarea dragostei. Nevestele tinere se scalda-n roua sanzienelor pentru a ramane insarcinate si pentru a avea copii si pentru ca acestia sa fie frumosi si sanatosi.
– vrajitorii puternici se duna si fac tof felul de incantatii la miezul noptii
– de cuplurile nou formate care fac baie (in mare) impreuna in noaptea asta se zice ca raman impreuna pe vecie.

ce se intampla maine:
– mare sarbatoare, nasterea sf ioan botezatorul. : daca tai, cosi, seceri, maturi, speli, risti sa mori fulgerat clar. take care, hulk!
– daca te dai cu roua proaspata de pe sanziene, iti trec durerile osoase
– se culeg ierburi de leac
si nu in ultimul rand, se vine la serviciu….

5 gânduri despre „de noaptea de sanziene

  1. mi-am imaginat io ca degeaba ma duc… anyway, am sa imi lucrez macar bicepsii si muschii oblici. asta si ca am un costum nou de baie 🙂

  2. da draga ai fost drumar in olanda pe la 1050 si ai fost sefa drumarilor de fapt si levtia ta karmica e sa-i ajuti pe altii. mult.
    cat despre piscina, stai trankila, kestia cu nedespartirea se aplica cuplurilor care se duce impreuna cu scopu precis de a seimbaia impreuna care sa aiba loc vraja, nu asa la intamplare. la fel si aia cu fetele nemaritate care isi dau intalnire cu barbatii neinsurati si invers, nu functioneste decat in cazul preexistentei compatibilitatii maxime, adica in traducere ii loveste in moalele capului evidenta ca tre sa raman impreuna. care nu-s cu destinu in glanda, petrece numa o seara agreabila, da nimica nu se va lega. ca nici sanzienele astea nu fac vraji la intamplare sa dea orzu pe gaste.

  3. draga mako, te rog afla tu pina miine pentru nanagabi, daca miine seara merg la piscina si fac baie cu totpoporu’ de la worldclass, se pune ca ma iubesc cu toata lumea de acolo? si daca te mai rog io una, vezi cu lectia mea karmica, ma obsedeaza asta – da nu stiu unde sa caut.

  4. La Sarmisegetuza se organizeaza, noaptea, ritualuri in toata regula prin locurile impadurite. Gives you the chills. Un sentiment f interesant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s