de la re:publik la rekino, cu forte noi


Am asteptat multa vreme o revista de cinema misto. la noi zic. cand aparuse revista in stil pro condusa de ada rosetti chiar speram ca va putea evolua in ceva cool. n-a fost sa fie. pe piata … pauza. sau ma rog, daca erai interesat, mai lecturai un hbo, o treaba, mai rar alea marca cnc…
In toamna lui 2004 cineva s-a gandit sa faca nebunia sa sparga gheata, sa puna steagul pe luna, sa faca chestia asta: o revista cool, de cultura urbana, o revista de cinema dezinhibata, care ar fi putut sa se ia la bataie cu multe altele de calitate din afara si sa-si asume riscul de a exista in Romania.
In pauzele de tigara se cautau nume, oameni, resurse, se faceau planuri, se furisau temeri, se nasteau sperante. Si-n 2005 a aparut RE:PUBLIK. Un brand care s-a impus repede si l randul lui, a facut si mai cunoscute niste nume cinemaniace (si a lansat alte cateva) care si-au atras aprecierea fanilor pt profesionalism, cutura, scriitura.
Mihai Chirilov, Ana Maria Sandu, Carmen Gradinariu, Claudia Ion, Cristi Marculescu, Paul Breazu, Laura Popescu, Carmen Mezincescu, Codruta Cretulescu, Andrei Cretulescu samd si-au luat la revedere de la republik in luna iunie a acestui an.

Mihai Chirilov (red-sef Re:publik si Director al TIFF) a anuntat oficial cauza decesului publicatiei pe care o vanau multi dintre noi pe la chioscuri luna de luna.
Recunosc, am beneficiat la capitolul asta de ajutorul unei tanti de la chiosc care dosea pt mine unul din cele 3 numere, de mila lui Celino, a lui Stefan sau a lui Cristi M.
Acum… o sa am grija de arhiva personala si voi urmari evolutia online a REKINO – noul nume sub care va activa redactia, pe www. Deocamdata, rekino.ro e intr-un beta, ca blog, simpatic. Merita un site demential, pe care sper ca se vor apuca sa-l pritoceasca soon. Pt ca merita, pt ca e loc pt ei, pt ca acum sunt „revista devoratorilor de film si muzica”, sharper than ever:)

Comunicat (Via Anca Gradinariu)

Vechiul Republik devine Rekino

În iunie a apărut ultimul număr al revistei Republik în formula redacțională care a impus-o pe piață în ultimii trei ani.

Republik, singura revistă de film și muzică din România, a fost lansată în mai 2005 și își datorează reputația, dobîndită de-a lungul a 39 de numere, spiritului lipsit de compromisuri, tonului dezinhibat și totuși unitar și, nu în ultimul rînd, conceptului inedit gîndit și susținut de echipa redacțională.

În tot acest timp, revista a împărțit lumea filmului și a muzicii în regaluri, remize și rebuturi. A cultivat o atitudine tranșantă. Și-a făcut fani și dușmani. A impus un stil, a avut curajul să meargă contracurentului și nu s-a mulțumit doar să livreze informație impersonală. A ales calea cea mai inconfortabilă și mai contestabilă: aceea a articolelor de opinie și a verdictelor clare.

Pentru membrii redacției, concurența au reprezentat-o revistele de același profil din străinătate. Provocarea a fost să dovedim că o astfel de revistă profesionalizată și branșată la actualitatea locală și internațională poate exista și la noi. Adică, o revistă de colecție, cu o grafică atractivă și texte consistente, dar și cu un DVD gratuit lunar cu filme de autor, în conformitate cu spiritul revistei și cu așteptările cititorilor de la o asemenea publicație.

Din păcate, diferențele de viziune și neînțelegerile dintre bordul revistei și echipa redacțională ne-au determinat să ne retragem din această combinație. Ne-am confruntat cu lipsa unei promovări eficiente (esențială pentru orice publicație), cu bugete de austeritate și o distribuție aproximativă și aproape sinucigașă.

Pentru că sîntem convinși că cititorii au nevoie de o astfel de revistă (care în momentul de față lipsește de pe piață), dar și pentru că cel mai mare capital al ei au fost colaboratorii, opiniile lor și grafica performantă care i-a pus în valoare, am decis să continuăm folosind același concept pe care noi înșine l-am brevetat.

Cu un nume nou și mai incisiv (REKINO), ne puteți accesa deocamdată on-line la adresa http://www.rekino.ro, blogul interactiv unde îi veți regăsi în viitorul apropiat pe majoritatea redactorilor și colaboratorilor pe care i-ați citit timp de trei ani. Ei vor recupera, zilnic, timpul pierdut de la ultima noastră întîlnire.

Ex-redacția Republik

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s