de LIVIU CIULEI, omagiat la TIFF 2010


in care se arata ca anul acesta, TIFF va acorda premiul de excelenta regizorului Liviu Ciulei. Foarte frumos!

COMUNICAT OFICIAL:

 În cadrul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Liviu Ciulei, personalitate marcantă a filmului şi teatrului românesc, va fi omagiat prin acordarea Premiului de Excelenţă şi prezenţa a trei dintre filmele sale în secţiunea tradiţională a festivalului, 3X3.

Cariera sa spectaculoasă include peste 20 de filme la care a lucrat în calitate de regizor, actor sau scenarist, precum şi numeroase spectacole de teatru, unde şi-a pus semnătura în calitate de regizor, scenograf sau actor, recompensate de-a lungul timpului cu distincţii prestigioase.

Experienţei în calitate de regizor, actor, scenograf sau scenarist i s-a adăugat şi cea a unui foarte bun director artistic, Liviu Ciulei ocupând această pozitie timp de 10 ani pentru Teatrul Bulandra din Bucureşti, dar şi pentru Teatrul Tyrone Guthrie din Minneapolis. De asemenea, Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la două universităţi prestigioase: Columbia University şi New York University.

În prezent, Liviu Ciulei este Director Onorific al Teatrului Bulandra. Filmografia sa include unul dintre titlurile care au marcat istoria cinematografiei românesti: Pădurea Spânzuraţilor, film care i-a adus în anul 1965 Premiul de regie la Festivalul de la Cannes. Alături de Valurile Dunării (1959) şi Erupţia (debutul în regia de film din 1957), Pădurea Spânzuraţilor va fi prezentat în cadrul secţiunii 3 X 3.

Liviu Ciulei se alătură astfel regizorilor Wim Wenders şi Anurag Kashyap omagiaţi în cadrul acestei secţiuni la cea de-a noua ediţie a festivalului. Valurile Dunării, cel de-al doilea film semnat Liviu Ciulei, în care este atât regizor, cât şi interpret, spune povestea a trei oameni care sunt nevoiţi să călătorească pe un şlep încărcat cu armament, pe Dunăre, în august 1944, printre minele puse de hitlerişti. Un love-story presărat cu momente de tensiune, recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary în 1960.

La TIFF 2010 publicul va putea revedea acest film în cadrul unei proiecţii de gală, în prezenţa protagonistei Irina Petrescu. O altă proiecţie de gală o reprezintă cea a filmului Pădurea Spânzuraţilor.

Filmul va fi proiectat la TIFF 2010 în prezenţa actorilor Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ.

Premiul de excelenţă TIFF 2010, acordat regizorului Liviu Ciulei, este oferit de Mercedes-Benz.

Secţiunea 3 X 3 din cadrul TIFF 2010 este prezentată de HBO România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s