de ANIM’EST 2011: CASTIGATORII!


Cea de-a 6a editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est si-a anuntat sambata castigatorii, in cadrul ceremoniei de la Cinema Patria. Trofeul Anim’est, oferit de Institutul Cultural Roman va ajunge in Estonia, pentru scurtmetrajul Memoria Trupului/ Body Memory (r. Ülo Pikkov, Estonia, 2011), care reprezinta si propunerea Anim’est pentru Cartoon d’Or 2012, cel mai important premiu dedicat scurtmetrajului european de animatie.
Am avut norocul sa vad filmul castigator, in cadrul unuia din calupurile de scurtmetraje, si, chiar daca nu e era pe primul loc in top 3 preferinte personale, merita din plin distinctia juriului.

Romanul Sebastian Cosor, regizorul filmului Tipatul/ The Scream, a abtinut Premiul pentru Cel mai bun Film Romanesc, oferit de Institutul Cultural Român, si premiul Competitiei Balkanimation, oferit de Canyon.

Premiul pentru Cel mai Bun Film de Lungmetraj, oferit de AXN, a fost acordat filmului Ratusca cea urata / The Ugly Duckling (Rusia, 2010), un music-hall-ul regizat de maestrul animatiei cu păpuși din Rusia, Garri Bardin. Great choice!

Regizorul David O’Reilly a primit Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj, oferit de Opel, pentru productia Lumea exterioara/ The External World (Germania, 2010), care mi-a vanzolit, ce-i drept, creierii, in timpul vizionarii:)

Cel mai bun film studentesc a fost desemnat Alb, nu alb / White no White (r. Samo – Anna Bergmann, 2011, Germania), pe care, din pacate, nu am apucat sa-l vad.

Membrii juriului sectiunii Videoclip & Advertising – Tobias Gundorff-Boesen, Hypno si DJ Vasile (Lucian Stan) au decis sa premieze, la sectiunea Videoclip, „I Say Fever” al formatiei Ramona Falls (r. Stefan Nadelmann, SUA, 2010), iar la secțiunea Advertising, clipul Vitra – Kuubo (r. Adrian Flückiger, Elvetia, 2010). Si sprijin din suflet alegerile astea.

Cel mai simpatic premiu – pentru Cel mai bun Film de Scurt Metraj din secțiunea Minimest, acordat de Juriul alcatuit din copiii Barbu Dragomir, Maria David și Thea Cosma, a ajuns la nominalizatul la Oscar, BAFTA si Cartoon d’Or The Gruffallo (r. Jakob Schuh, Max Lang, Marea Britanie, 2009).

Premiul Publicului, oferit de Sony, a ajuns la realizatorii filmului Flamingo Pride (r. Tomer Eshed, Germania, 2011).

A fost editie bogata, dinamica, la care am vazut oameni frumosi, interesati de filmele de animatie. Sper ca organizatorii au avut parte de vanzari bune (la Creepy Animation Night era plina ochi sala de la cinema Patria) si vor repeta figura cu invitati misto si filme bune si anul viitor.

Pana atunci, e randul spectatorilor din Chisinau sa se bucure de filmele Anim’est, in perioada 3-6 noiembrie. Detalii pe site-ul festivalului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s