De ANIM’EST 2011, pe scurt


In care se arata ca editia a 6a a ANIM’EST-ului (care-a inceput pe 7 octombrie la Bucuresti si se termina, din pacate, pe 16 octombrie) e plina de proiectii faine, propune competitie serioasa, aduna invitati multi si importanti, si are parte de un public foarte simpatic. Merita toata atentia sponsorilor si in special al CNC-ului, precum si a tuturor tinerilor cu o idee misto care vor sa se apuce de facut un festival si vor sa vada cum au reusit altii cu dedicatie, ambitie si pasiune.

THE TEAM
ANIM’EST imi este, dupa TIFF si la egalitate cu NEXT, cel mai drag dintre toate evenimentele de profil din umila noastra tarisoara. E unicul festival international de animatie important pe care-l avem si are marele merit, ca pe langa educarea publicului in materie de productii animate, sa inspire si sa ajute creatorii de animatie din Romania. La gala de deschidere am avut ocazia sa vad cateva din filmuletele realizate in cadrul unui workshop pus la cale de echipa ANIM’EST si m-am bucurat enorm sa vad atata implicare si prospetime din partea celor inscrisi, a organizatorilor si a trainerilor.
Felicitari modestilor Laurentiu Bratan, Vlad Ilicevici, Mihai & Ligia Mitrica, Toma Peiu, Raluca Papanicoglu, Alina Tapardel, Adriana Racasan, Ana Agopian, Adi Marineci si intregii echipe!

THE OPENING
Filmul care a deschis editia din acest an a festivalului este o coproductie romano-poloneza – CRULIC, DRUMUL SPRE DINCOLO, animata de Dan Panaitescu, Dragos Stefan si Raluca Popa (DSG), in regia Ancai Damian.
Povestea inspirata de cazul lui Claudiu Crulic (romanul care a murit intr-o inchisoare poloneza dupa ce a facut greva foamei pentru ca fusese retinut pe nedrept) a stat la baza proiectului initiat de Anca Damian in urma cu vreo doi ani si jumatate. Trailerul realizat atunci a atras in primul rand atentia blogosferei, apoi a presei si a autoritatilor. Anca a strans o mana de oameni inimosi in jurul ei si a reusit sa duca la capt acest proiect al carui rezultat este primul lungmetraj romanesc de animatie dupa vreo 20 de ani. Asadar, „Crulic…” a fost cea mai inspirata alegere a organizatorilor pentru gala de deschidere a ANIM’EST 2011. Pentru toate categoriile de public, filmul a fost o gura de aer proaspat, si indiferent de criticile care se pot aduce realizarii acestuia, marcheaza un pas important pentru animatia romaneasca. Poate pentru fanii animatiei, faptul ca regizorul a ales sa foloseasca un voice-over, sa amestece stiluri de filmare si de animatie, sa combine fantezia cu marturii ale medicilor si angajatilor inchisorii din capitala Poloniei, ale reprezentantilor autoritatilor romane si poloneze, precum si ale rudelor lui Claudiu Crulic, inseamna un mare minus. Insa, pentru o mai mare audienta, vocea lui Vlad Ivanov face casa buna cu animatia, imaginea, montajul si muzica, alcatuind un produs foarte bun, ce merita consumat si impartasit cu prietenii. Filmul Ancai Damian este unul curat si plin de emotie, iar faptul ca izbuteste sa te tina cu ochii, mintea si sufletul lipite de ecran e mare lucru. Asa ca, daca nu ati apucat sa il vedeti la ANIM’EST, luati-va bilet la cinema, caci intra curand in caruselul difuzarilor in mall-uri.

THE COMPETITION

N-am apucat sa vad decat un calup se scurtmetraje, cel cu nr 2, si din 13 titluri mi-au placut The Inventor, Hello Bambi, Stuck in a Groove si Journey #0008-0209, adica multe, ca-s pricinoasa. Ma voi stradui sa le vad si pe celelalte, ca selectia imi face cu ochiul.
Nu va impartasesc clipul cu Hello Bambi, care e „my guilty pleasure” de pana acum ci o alta „lucrare” animata de-a regizorului Faiyaz Jafri, mai veche, cu aceeasi obsesie caprioareasca:)

Lungmetrajele care se infrunta pentru un premiu sunt 5 la numar: Fimfarum (Cehia), Insula uitarii (Japonia), Piercing I (China), Ratusca cea urata (Rusia) si Un arici numit George (Polonia), realizate intre 2009 si 2011, si bine primite de critici. Ma atrage, evident, Piercing, si sper sa reusesc sa-l vad vineri la ora 21.00, la Sala Arcub.

THE PEOPLE
Premiul Anim’est pentru Intreaga Activitate se acorda anul acesta animatorului Isabela Petraşincu, in varsta de 80 de ani, pe care o puteti intalni miercuri, de la ora 18:00, la Cinema Union, la proiecţia a opt dintre scurtmetrajele sale. Animatia Parada cifrelor (1979)i-a adus Marele Premiu Delfinul de Aur la Festivalul de Film de la Teheran, iar Poveste cu gheme de lana (1987) a fost selecționat in Competiția Festivalului Internațional de Film de Animatie de la Annecy.

Unul din invitatii speciali al festivalului este Shane Acker, regizorul, scenaristul si animatorul american cunoscut mai ales pentru lungmetrajul “9”, ce porneste de la scurtmetrajul omonim ce a castigat in 2005 un Oscar pentru film studenţesc si o nominalizare la marele Oscar. Shane a lucrat, printre altele si la “Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui”. La Anim’est 2011 sustine joi un masterclass-ul intitulat “De pe băncile scolii la Hollywood”, cu sprijinul Centrului Cultural American.

Trei jurii nonconformiste stau cu ochii pe competitiile de surtmetraj, lungemtraje, filme studentesti, romanesti, balcanice si nu in ultimul rand pe videoclipuri si reclame. Daca vreti sa le intoarceti favorul, mergeti sa vedeti cateva dintre filmele realizate de ei.

THE LOCATIONS
Cinema Patria, sala ArCub, Cinema Union, Club Control. Adica destule locuri in care poti vedea impreuna cu gasca lucruri misto care se misca pe ecran si-ti misca mintea.
Eu una abia astept sa-l intalnesc pe domnul iepure. Am auzit ca vine sa se uite si el la Creepy Animation Night, o traditie Anim’est, unde se antureaza toata fauna hipstereasca si nu numai. Pentru ca merita.

Daca ma tine, ajung sambata si duminica la pranz la sectiunea mea favorita, Minimest – adica filmele pentru copii:

Aveti pe langa astea, propuneri cool din partera organizatorilor. Nu trebuie decat sa intrati pe www.animest.ro sa aflati mai multe si sa calcati pragul cinematografului Patria dupa ce salutati, bineinteles, oaia gonflabila.

UPDATE:
Vazui aseara inca un set de scurtmetraje aflate in competitie. It was pretty fun.

Lasă un comentariu